Fristad för hemlösa kvinnor

Idag invigdes Göteborgs kommun stadens första aktivitetshus för hemlösa kvinnor. På "Huldas hus" i Majorna får kvinnorna möjlighet att duscha, tvätta kläder och umgås i en trygg miljö.

En av de hemlösa kvinnor som fanns på plats under invigningen var Barbro från Göteborg. Hon menar att det nya huset kommer att erbjuda flera saker som är viktiga för människor i hennes situation.

– Att ha nånting att göra, ha en plats att komma till och vara den du är. Du behöver inte göra dig till och inte berätta så värst mycket om dig själv heller. Sen har vi bland annat fått tillgång till datorer, och det är viktigt eftersom samhället är uppbyggt på ett sånt sätt att man behöver det.

Huldas Hus ligger på Karl-Johansgatan i Majorna, alldeles intill Karl-Johans kyrka. Verksamheten kommer att drivas av Kvinnovårdskedjan, som sorterar under Göteborgs kommuns Social resursförvaltning. Förutom att erbjuda olika aktiviteter ska huset också fungera som en fristad, eftersom hemlösa kvinnor många gånger är utsatta för hot och våld från män. Och det har man tänkt på vid upprustningen av det gamla huset, berättar Kvinnovårdskedjans chef Ulla Ekman.

– Ja, huset är väldigt väl skyddat. Här finns både rejäla lås, överfallslarm och okrossbart glas.

Ulla Ekman hoppas att Huldas Hus, som är döpt efter en känd fiskhandlarfru som bodde här förr i tiden, ska sjuda av aktivitet. Men det är svårt att säga hur många besökare man kommer att få, menar hon.

– Men det finns flera hundra hemlösa kvinnor i Göteborg, och huset är öppet för alla som behöver det, säer Ulla Ekman, chef för Kvinnovårdskedjan.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se