Manifestation för Dawit Isaak

En manifestation för den svensk-etrianske journalisten Dawit Isaak hölls igår på Kungssportsplatsen i Göteborg. Ett tiotal politiker och journalister talade för yttrandefrihet och rättvisa. Manifestationen leddes av riksdagsledamot Cecilia Wigström (fp).

– Vi vill idag uppmärksamma att på onsdag är det åtta år sedan Dawit Isaak fängslades.

Dawit Issak, historien om journalisten och göteborgaren som lämnade Sverige för att arbeta på en oberoende tidning i Eritrea. Till följd av att han sedermera fängslades utan rättegång för att han skrivit om demokrati och krävt nya reformer i ett av världens mest korrupta länder.

Var finns han? Lever han fortfarande? Ovissheten är stor, speciellt hos Dawit Isaaks familj.

Isaiah Isaak- Dawits bror - var en av de första som talade.

– Jag vet inte var han är, när han blir fri eller hur han mår, men jag kan bara föreställa mig åtta år i ett Eritrianskt fängelse, det tär på en både fysiskt och psykiskt. Mitt allra sista möte, innan han skulle åka till Eritrea, pratade vi om situationen i landet. Han sa att demokrati kommer komma på sikt. Han försökte in i det sista, men hittills har han fått betala 2918 dagar av sitt liv.

Tiden går och situationen står kvar. Vad är lösningen?

– Att vi trycker på på olika sätt och får andra länder i EU att jobba tillsammans. Det finns ju fortfarande bistånd från EU som går till Eritrea och det är ju upprörande.

– Men nu får det räcka, nu är det åtta år sen en göteborgare och svensk medborgare suttit fängslad. Vi hade aldrig accepterat det här om killen hade haft, om jag får säga så, ett vanligt svenskt namn, så enkelt är det.

– Yttrandefrihet är ju alltid en nagel i ögat på regeringar, vi måste vara nagel i ögat på Eritreas president tills han släpper Dawit Isaak fri.

– Det finns nog ingen annan lösning än att hänga i och räkna med att utmattningsprincipen kommer att gälla även här. Alla diktaturer har ett slut.

– ...Och han behöver mod, styrka och veta att vi finns och stödjer honom så att han orkar hålla ut, tills den dag han släpps fri.

Carolina Andréasson
carolina.andreasson@sr.se