Fiske

Amerikan hotar inhemsk hummer

Idag är det dags för hummerpremiär, och chansen finns att det är en amerikansk, och inte en inhemsk, hummer som hamnar i tinan. Och den amerikanska varianten kan ställa till med problem för sin europeiska släkting.

Förra året slapp ett okänt antal amerikanska humrar ut vid Smögen. Tre drogs upp av fiskare.

Väl ute i havet kan den amerikanska arten ställa till problem för de europeiska humrarna, eftersom de kan vara bärare av sjukdomar och parasiter som de själva kan vara resistenta mot men som kan smitta, och till och med döda, den europeiska.

– Det kan vara förödande för den inhemska hummern i svenska vatten, säger Mats Ulmestrand, som är forskare vid Havsfiskelaboratoriet.

De amerikanska humrarna flygs till Sverige, säljs vidare av grossister och hamnar ute på den svenska marknaden. De är kontrollerade, men den kontrollen gäller bara om de är tjänliga att äta, inte om de bär på sjukdomar som kan smitta andra humrar.

Den amerikanska hummern vandrar mellan djupt och grunt vatten, och därför är det inte säkert att vi får upp den i våra tinor. Om andelen amerikansk hummer har ökat i svenska vatten syns inte heller förrän säsongens fiske pågått ett tag.

Mats Ulmestrand tror att de amerikanska humrarna som fångades utanför Smögen förra året inte placerats ut medvetet.

– Det mest troliga är att någon har sumpat (bevara i burar i vattnet) dem, och att sumpen sedan gått sönder och de har smitit ut, säger han.

Det är förbjudet att sumpa eller släppa ut amerikansk hummer i svenska vatten. Och ytterligare förbud skulle kunna sätta stopp för den amerikanska variantens framfart.

– Det enklaste vore ju att förbjuda import av levande amerikansk hummer, då hade man kommit i från det här problemet helt, säger Mats Ulmestrand.

Nina Eriksson
nina.eriksson@sr.se