Polisen förberedd för EU-möten

Polisen gör bedömningen att risken för terrorattentat, urspårade demonstrationer eller andra incidenter fortfarande är liten i samband med EU-mötena som börjar i morgon onsdag.

Avspärrningarna runt mötet kommer dock att ställa till det för boende på Eriksberg.

– Boende där ute kommer påverkas, framför allt de som bor på väster sida om hotell elva, säger Erik Nord som är kommenderingschef för insatserna i samband med ministermötena i Göteborg.

Området runt Eriksbergshallen där mötena kommer hållas stängs alltså av, det inkluderar även vattnet där Älvsnabben normalt har sin hållplats, som nu fått flytta en bit längre bort.

– Vi hoppas att det här räcker, men behövs det kommer vi utöka, säger Erik Nord.

Avspärrningarna kommer hållas under det första ministermötet som är klart på torsdag. Därefter öppnas området för att återigen stängas mellan den 27 september och den 2 oktober.

Drygt 700 poliser av myndighetens ungefär 4 000 anställda kommer användas till insatsen, så länge hotbilden inte bedöms vara högre.

Ända sedan förra året bedöms hotbilden som låg, en tvåa på en femgradig skala att något som tillexempel terrorattentat, våldsamma demonstrationer eller andra former av attacker ska inträffa i samband med ministermötena i Göteborg.

Den bedömningen gör man bland annat efter att man sett att det varit väldigt lugnt i Slovenien, Tjeckien och Frankrike där mötena varit innan.

Men för många, också poliser, väcks det minnen när EU-möte i Göteborg kommer på tal. Fortfarande finns det många poliser kvar i yttre tjänst sedan kravallerna 2001.

– När de ser bokstäverna e och u i kombination med Göteborg tror jag många får tillbaka bilder från 2001. Men vi har varit väldigt noga med att förklara att det är helt andra förutsättningar den här gången, säger Erik Nord.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.