Facket vet lite om Geely

Det blir alltmer troligt att Volvo Personvagnar får ny ägare efter amerikanska Ford. Vd:n där, Alan Mulally, sa idag på en presskonferens i Kina att Fords planer på att sälja Volvo går framåt. Men facket här i Göteborg vet inte mycket om kontakterna som finns mellan det kinesiska företaget Geely och Volvo PV.

– Vi har ju inte fått någon möjlighet att egentligen värdera Geely eller hur affärsförslaget ser ut och vad det innebär för oss i och med att det är knäpptyst från Ford när det gäller detta. Vi kan titta på Geely på så sätt som alla andra, vi googlar och söka via våra fackliga kontakter. Men de är ju ganska begränsade i Kina så det är rätt så krångligt för oss, säger Mikael Sällström, ordförande i Volvos verkstadsklubb.

Utifrån det du fått veta om Geely på offentlig väg, vad tror du om Geely som ägare till Volvo Personvagnar?

– Man kan säga att allt som kommit fram om Geely på offentlig väg och via media pekar ju mot att det är ett ganska omoget företag. Man tillverkar gamla modeller av koreanska bilar och man har ingen som helst erfarenhet av att driva ett västerländskt företag. Men vi vet ju inte vilket sätt de tänker gå in på och vilket inflytande de ger en framtida företagsledning på Volvo, hur ägandet ska se ut eller om de är ihop med någon annan. Vi vet ingenting, säger Mikael Sällström.

Stephen Odell, vd på Volvo PV vill inte kommentera ägarfrågan förrän det finns något som han säger "substantiellt" att berätta.

Jens Möller
jens.moller@sr.se