Higab och Sami tvistar vidare

Kommunala fastighetsbolaget Higabs försök att enas med Sami har misslyckats. Det gäller pengar som bolaget anser att Sami är skyldiga för utebliven hyra för Storan i Göteborg.

– Vi står för långt ifrån varandra helt enkelt. Vi kommer inte överns i ednna frågan. Det är för lite pengar, förklarar Berndt Svensson, vd för Higab.

Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, har drivit Storan via ett dotterbolag, men sedan två år har de bara betalt hälften av den hyra som Higabs dotterbolag Kigab, Kulturfastigheter i Göteborg AB, menar man kommit överens om.

Hyresavtalet mellan Sami och Kigab tecknades 2003 och var meningen att gälla i 40 år. Sami hävdar att avtalet gjordes av dåvarande vd:n bakom ryggen på Sami, och att det därför inte är giltigt. Om detta pågår en tvist mellan parterna.

Kigab lämnade in en stämningsansökan mot SAMI 2008. Sedan dess har tingsrätten i Göteborg satt de båda parterna i ett försök till förlikning. Det som har hänt nu är alltså att de här försöken att komma överens har misslyckats.

Nu rullar utredningen igång igen, och Higabs advokat Torbjörn Molander säger att han hoppas på en huvudförhandling hösten 2010 och sedan en dom samma år. Men han utesluter inte heller att Sami och Kigab ändå når en överenskommelse på vägen.

– Ju närmare vi kommer det läget att domstolen avgör, så ökar motivationen att tänka sig för och komma överens. Det gäller får båda parter, förklarar Molander.

Samis ordförande Jan Granvik vill inte kommentera tvisten.

– Jag hoppas att Higab åter kommer med ett besked om var de står. Det har vi inte fått.

Markus Görsch
markus.gorsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".