stenungsund

Nytt biogascenter förslås

Stenungsund kan få ett nytt stort center för biogas. Det handlar då om både forskning kring biogas, utveckling av olika biogastekniker samt produktion.

Det är samarbetsorganet Global forum som lyft fram frågan om ett biogascenter.

I Global forum ingår bland annat Västra götalandsregionen, Göteborgs stad, Chalmers och Göteborgs universitet samt företag i västsverige.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg finns med på Global forums nästa sammandragning som är på måndag i Svenska Mässan.

– Det passar ju alldeles utmärkt i dagarna eftersom att näringsminister Maud Olofsson var ute i radion och sade att nu ska även regeringen satsa på biogas. Vi vet ju också att det är en framtidssektor inom drivmedel, säger kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Annelie Hulthén.

På Preem är man försiktigt optimistisk när det gäller ett forsknings- och produktionscenter för biogas. Thomas Ögren som är presschef på bolaget säger till Västekot att en anläggning av den dimension som man nu pratar om inom Global forum mycket väl kan inrangeras i de framtidsplaner som Preem har när det handlar om satsningar på alternativa bränslen.

Men vi pratar om många miljarder i investeringar från samhället, universiteten, regionen och företagen. Och eftersom det inte finns någon motsvarande anläggning ute i världen är det svårt att ens höfta investeringskostnaderna.

Men Annelie Hulthén tror ändå på ett biogascenter i Stenungsund:

– Det kan man ju säga att det är ju en tuff attityd men jag tror att vi klarar av att axla det här,  säger hon.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".