Partille

Vindskydd naturlig mötesplats

Ett vindskydd för missbrukare i Partille har väckt debatt i kommunen. 

Missbrukare som håller till i parken vid järnvägsspåret har väckt debatt i kommunen den senaste tiden.

Det är nu tre år sedan kommunen byggde ett vindskydd till kommunens missbrukare, något som blivit en naturlig mötesplats i stället för på torget och järnvägsstationen.

Det finns en risk att personerna glöms bort när de inte längre syns, säger Margareta Antonsson som är chef för missbruksarbetet i kommunen.

– Bara för att Partille kommun valde att bygga ett skjul och att man på något sätt ger dem en plats att vara på, en gemenskap och en tillhörighet betyder ju inte det att vi kan glömma bort dem. Det är viktigt att prata om dem och faktiskt ha dem på en aktuell agenda, säger Margareta Antonsson, chef för missbruksarbetet i Partille.

Det är en solig, men lite blåsig dag här i skjulet. Det är runt lunch och ett tiotal personer har samlats.

På kommunen tycker man att en bra effekt av att skjulet byggts är att det nu är lättare att hitta personerna som kan behöva hjälp. Och de Västekot pratar med här tycker det är bra att ha fått en fristad.

– Vi sitter ju på samma ställe allihopa, förut var det kaos, säger en av dem.

Innan skjulet sågs de mycket mer, både uppe på torget och nere vid ån precis där man går av tåget.

Linnea Gustafsson bor i Partille och går på bron över Säveån med sin barnvagn, hon tycker visserligen det är bra att de här personerna fått en plats att vara på, men oroar sig också för att de som bestämmer inte kommer se problemet lika tydligt om det inte syns.

– De har ju hamnat där av en anledning och det kanske är något man ska se till att de får hjälp med, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".