Göteborgs stad kunde ej riva

1800-talsgård trolig förlustaffär

En gammal gård i Torslanda som renoverats utvändigt av kommunen för 3 miljoner kronor ska säljas med utropspris på två miljoner kronor

Och i det priset för Lilleby kronogård, som den kallas, ingår också en 2 000 kvadratmeter stor tomt.

Kommunen har investerat i gården för att den anses ha ett kulturhistoriskt värde och inte får rivas.

Anette Gustavsson är chef på förvaltningsavdelningen på Fastighetskontoret i Göteborg.

– Tillsammans med antikvarisk expertis har vi tagit fram det här projektet och sedan har vi upphandlat det på affärsmässiga grunder, och det här var priset vi fick in.

– Vi har säkerställt tak och fasader som vi har rättat upp. Det här var ju ett hus där förfallet gått väldigt långt.

Fastighetsnämnden sa nej till den ursprungliga planen att riva 1800-talsgården. Och att hyra ut eller sälja gården i befintligt skick, det ansågs inte möjligt. Lösningen blev att renovera utsidan, sätta in moderna fönster och lämna renovering av insidan till den blivande köparen - något som beräknas gå på ytterligare 3 miljoner.

Vinsten av försäljningen kommer gå till kommunen, men om man räknar av kostnaden för renoveringen och inköp av marken så ser det ut att bli en ren förlustaffär.

 Men Anette Gustavsson tycker att renoveringen av huset var motiverad.

– Vår intention har ju varit att minimera kommunens kostnader. Och att säkerställa det exteriöra som det ligger ett bevarandekrav på och sedan få ut och sälja är det bästa enligt bedömningen vi har gjort.

Och hon menar att som del av ett större markområde som kommunen tjänat pengar på genom att sälja av till bostadsbygge, så är inte renoveringen av gården en så stor kostnad:

– Man måste ju se på helheten, för exploateringsintäkten i projektet är god.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".