Göteborgs ekonomi i kris

Underskott hos 18 stadsdelar

Endast 3 av de 21 stadsdelarna i Göteborg går med nollresultat 2009. Det säger kommunens ekonomer i en färsk rapport.

Värst är det för Linnéstaden och Backa. I Backa försvinner 70 tjänster under hösten och vintern och mer kan det bli.

I en ekonomisk rapport som i dagarna når politikerna i kommunledningen är det bara 3 av 21 stadsdelar som klarar ett nollresultat - Centrum, Frölunda och Torslanda.

Övriga 18 stadsdelar får underskott på sammanlagt 162 miljoner kronor. Vissa har varit förutseende och tagit av outnyttjade reserver (eget kapital) för att täcka underskottet. Men den möjligheten har kommunledningen stoppat. Flera stadsdelar måste nu vidta snabba åtgärder, samtidigt som de måste spara 2 procent - totalt 320 miljoner kronor - nästa år.

Backa och Linnéstaden ligger sämst till, med underskott på 14 respektive 24 miljoner kronor just nu. Det ekonomiska läget i Linnéstaden är mycket allvarligt, säger ekonomidirektör Peter Lönn till Västekot.

Orsaken är minskade skatteintäkter på grund av lågkonjunkturen och ökade kostnader för socialbidrag. I exemplet Backa handlar det också om 20 fler äldreboendeplatser än väntat. Det kostar 10 miljoner mer än beräknat.

I Backa ska nu 70 tjänster bort i skolor och förskolor. Hemtjänsten tappar 8 tjänster och inför genast kyld mat istället för varm och det blir en snabbavveckling av Backadalens Äldreboende, som egentligen skulle ske 2012.

I det närmaste inköpsstopp har införts. Det kommer fler omställningar bland annat inom äldreomsorg och bibliotek.

– Vi kommer behöva göra ytterligare saker, men vi har gjort många saker. Mycket av det vi gjort 2009 kommer vi ha glädje av 2010 på ekonomiska sidan, säger Klas Forsberg, stadsdelschef i Backa.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".