Väggarna är täckta med kilar i Volvos ljudlaboratorium. Foto: Elin Georgsson/SR Göteborg
nytt ljudlaboratorium

Bilens ljud allt viktigare

Allt fler bilar drivs på alternativa bränslen såsom el, naturgas och etanol. Det gör att bilarna låter annorlunda jämfört med bensin och dieseldrivna fordon. På Volvo Personvagnar i Torslanda rustar man sig inför nya utmaningar av billjud i ett nytt laboratorium.

– Vi går mot tystare och tystare bilar. Motorerna blir mindre men vi tar fortfarande ut många moment från dem. Ljudet förmedlar en känsla av hela bilen så att det hjälper till att förstärka upplevelsen, säger Erik Joelsson som jobbar med ljud och vibrationsegenskaper på Volvo Powertrain.

Ljuddesign i våra bilar blir allt viktigare och tillverkarna vill att just deras bil ska ha ett speciellt ljud. Ljuddesign tros bli ett vasst konkurrensmedel i framtiden.

Det kräver också mer avancerad teknik för att utveckla ljudeffekter. Vissa ljud ska elimineras såsom gnissel medan andra ska vara tydliga som till exempel blinkers.

I Volvos Personvagnars nya laboratorium designar experter bilarnas ljud. Väggarna är täckta med ljudisolerade kilar. Det är också isolerat från vibrationer för att undvika störningar utifrån.

– Här har vi möjligthet att rulla med alla fyra hjulen samtidigt som vi har ett optimalt ljudrum. Mycket av vår provning sker ute på väg men här kan vi gå in i detalj och studera och hela tiden ha samma förutsättningar varje dag, säger ljudingenjören Eva Lahti.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".