Få västsvenskar i nationella utskott

Trots att västsvenskarna utgör en femtedel av Sveriges befolkning och bidrar med en lika stor del av landets ekonomi är det få av dem som sitter i nationella utskott och styrelser. Det konstaterar Västsvenska Industri- och handelskammaren i en rapport.

Trots att västsvenskarna utgör en femtedel av Sveriges befolkning och bidrar med en lika stor del av landets ekonomi är det få som sitter i nationella utskott och styrelser, enligt en rapport från Västsvenska Industri- och handelskammaren. Handelskammarens VD, Johan Trouvé, vill ändra på detta.

- Vi är oss själva närmast och jag tror att de som har makt också har en känsla för den del utav landet som de fattar beslut om. Det är självklart att sitter man som göteborgare och ska välja placering utav ett nytt bolag eller liknande och har möjlighet att påverka det i en styrelse kanske man hellre ser att det hamnar i Västsverige än någon annanstans.

Första steget är att få in fler västsvenskar i styrelser i till exempel Stockholm, säger Johan Trouvé.

- Till att börja med tror jag att vi västsvenskar måste kunna hjälpa varandra och då måste vi marknadsföra oss själva och den kompetens vi har. På det sättet ska vi föra dialog med de som utser styrelserepresentation i olika typer av statliga instanser. Det första steget är flytt utav människor temporärt: Göteborgare, Skaraborgare som förflyttar sig upp till Stockholm och deltar i styrelsearbete.

Andra steget är att flytta myndigheter till Västsverige. Johan Trové har några förslag på myndigheter. Inte för att det ska vara rättvist utan för att de passar bättre i det västsvenska företagslandskapet.

- En myndighet som sjöfartsverket borde ha en naturlig koppling till Västsverige, en annan är Fiskeriverket som är under omorganisation och som nu ska slås ihop med Vattenöverdomstolen och delar av Naturvårdsverket. Jag tycker att det är högst lämpligt att en sådan myndighet också finns i Västsverige, säger Johan Trouvé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".