Inget dubbdäcksförbud i vinter. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Göteborg

Förbud mot dubbdäck dröjer

Det planerade förbudet mot dubbdäck i centrala Göteborg kommer inte att införas i vinter.

Trafikkontoret är inte klart med planeringen så dubbdäcksförbudet får vänta till nästa år.

På flera gator i centrala Göteborg, som t ex Friggagatan, har hastigheten sänkts för att minska halten av farliga partiklar i luften.

På vintern används också kemikalier för att hålla kvar cancerframkallande partiklar på vägbanan så de inte når göteborgarnas lungor. Studier på Friggagatan visar att resultatet är positivt.

Men nu vill trafikkontoret komma åt problemets kärna, dubbdäcken, som river upp mycket av partiklarna. Därför utreds ett dubbdäcksförbud som dessutom skulle minska bullret rejält.

Tanken var att förbjuda dubbdäck på vissa gator i centrala Göteborg redan nu i vinter.

I första hand skulle det gälla hårt trafikerade gator omgivna av höga hus där problemen är allra störst. Men den planerade storsatsningen på trafiklösningar med trängselavgifter och en ny parkerings-policy har kommit emellan. Förslaget om dubbdäcken blir därför klart först senare i vinter, säger trafikkontorets miljöchef Anders Roth.

 Ett dubbdäcksförbud i centrala Göteborg får därför vänta till nästa år - förutsatt att politikerna godkänner det kommande förslaget.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".