SKF hjälper arbetslösa med kurs

Över 20 000 arbetslösa i Västra Götalands län deltar i "arbetsmarknadspolitiska program". Det är mer än dubbelt så många människor än förra året, när man jämför augustimånaden.

I Göteborg erbjuder Arbetsförmedlingen till exempel i samarbete med SKF en vidareutbildning för 23 kvinnliga arbetare som återsöker jobb inom industrin.

På SKF:s kompetenscentrum i Gamlestan gör sig de före detta bilarbetarna gör sig bekanta med den moderna verkstadstekniken.

– Det har varit jättekul att testa på. Vi har både svarvat och fräst. Jag gillar ju praktiska ämnen så jag tycker att det är roligast, säger Katrin Hammar.

Hon har sedan ett halvt år gått vidareutbildningen som SKF och Arbetsförmedlingen organiserar. Som de andra deltagarna hoppas hon på att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. SKF på andra sidan satsar på välutbildade kvinnor inom produktionen, säger personalchefen Jonna Weinelid:

– Vi är en manlig dominerad bransch. Och vi ser att olikhet, olika perspektiv ger bra lösningar och har bra effekter i vår organisation. Och därför vill vi gärna verka på den.

Alla i kursen jobbade tidigare i produktionen för både lastbilar och personvagnar på Volvo. Sparken kom som en chock för de flesta. När kvinnorna började kursen i april var tanken att SKF skulle anställa dem efteråt. Men nu har även SKF anställningsstopp. Katrin Hammar ser dock positivt på framtiden:

– Förhoppningen är väl att man kan komma in och jobba på SKF. Men det får man väl se. Eller så finns det väl andra företag som är också intresserade av oss som går här, säger hon.

Sonja Leister
sonja.leister@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".