Öckerö visar minus i budgeten

Inför nästa år bedömer var tredje kommun att budgeten blir svag. Bland de mest pessimistiska kommunerna finns Öckerö.

Nästan varannan kommun i Sverige räknar med underskott i budgeten i år. Detta enligt en enkät som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.

Öckerö kommun är en av kommunerna i Radio Göteborgs sändningsområde som bedömer budgeten som svag inför 2010.

– Det beror på de lägre skatteintäkter som är prognostiserade inför nästa år. Utvecklingen av skatteintäkterna är inte alls vad de har varit tidigare. Vi har valt att lägga ett negativt resultat istället för att göra stora besparingar på verksamheterna, säger kommunalrådet Arne Lernhag (m).

Öckerö kommun är ärliga med att sätta ett minusresultat. 

– Vi har haft en ansvarsfull ekonomisk politik tidigare. I de goda 6-7 åren som varit har vi lagt undan pengar för att kunna kompensera i dåliga tider.

För nästa år har regeringen lovat kommunerna sju miljarder kronor i extra tillskott. För många kommuner kan det bli en räddning.

– Det är ett gott tillskott. Vi hade räknat med att klara oss utan regeringens pengar. Men det är inget att sticka under stol med att siffrorna blir bättre.

När Öckerö kommun väntas visa upp en budget med plussiffror vill inte moderata kommunalrådet sia för mycket om.

– De negativa säger ju att 2011 blir ett ännu tuffare år. Men jag väljer att säga att vi får se och avvakta. Siffrorna pekar åt rätt håll. Nu ska vi klara av 2010 och det ser vi att vi har goda möjligheter att kunna göra, säger Arne Lernhag.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".