Christoffer Lindhe på Idrottsgalan.

Fann inspiration att komma tillbaka

17-årige Christoffer Lindhe har inga ben, och bara en arm. Som Banverkets säkerhetsambassadör föreläser han sin kamp efter tågolyckam för tre år sedan. För eleverna på Hedeskolan i Kungsbacka berättade han hur ett film om en amerikansk man gav honom styrka att satsa på idrotten och ett fungerande liv i rullstol.

För tre år sen blev den då 17-årige Christoffer Lindhe påkörd av tåget och förlorade bägge sina ben och en arm. Nu är han en av Banverkets säkerhetsambassadörer och i dagarna besökte han bland annat Hedeskolan i Kungsbacka för att berätta om olyckan och sin väg tillbaka.

Den där dagen för tre år sedan skulle Christoffer Lindhe ta en genväg över spårområdet i Varberg, men vad som sedan hände fick han veta först några veckor senare då han vaknade upp på sjukhuset:

– Det tog lång tid att förstå vad som hade hänt. Det första jag hörde var att mina föräldrar berättade att jag varit med om en fruktansvärd tågolycka. Man visste ingenting då, hur livet skulle se ut, vad man kunde göra eller hur folk skulle vara mot mig.

Efter att sett en film om en amerikansk kille som råkat ut för en närmast identisk olycka fick Christoffer Lindhe inspiration att även han försöka ta sig tillbaka. Ett mål är bland annat att klara sig med proteser och slippa rullstolen.

Simningen som han tidigare satsat på återupptogs Redan efter ett halvår kunde han lämna sjukhuset, långt tidigare än vad läkarna trott.

Förra året deltog Christoffer Lindhe i Paralympics i Peking där det blev två fjärdeplatser, en prestation som belönades med Sportspegelpriset. Siktet är redan inställt på en medalj i London 2012.

Han tror också att rollen som en av Banverkets säkerhetsambassadörer och de egna erfarenheterna gör nytta. Han vill att andra ungdomar ska tänka till och inte ta risker.

- Det känns som att det går in, eftersom jag är i samma ålder. En hel klass brukar sitta knäpptysta, så det ger nog resultat.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".