"Levnadsvillkoren skapar ohälsa"

Johan Jonsson, folkhälsochef i Västra Götaland tvingas konstatera stora skillnader i Göteborg. Boende i nordost mår sämre än de som bor i andra delar av Göteborg. 

Det visar den rapport som Sveriges kommuner och landsting presenterade idag, om hur det står till med folkhälsan i landets regioner och kommuner.

– Tyvärr är Göteborg väldigt segregerat. Det betyder att i en del områden får folk ohälsa som man egentligen inte skulle behöva ha, säger Johan Jonsson, folkhälsochef i Västra Götaland.

Socialdemokraten Håkan Linnarsson är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i nordöstra Göteborg och han säger att medellivslängden i Bergsjön är samma som 1950 års medellivslängd.

Ska man jämföra med något land idag, får man jämföra Bergsjön med Colombia.

– Det är en oerhört orättvisa i hälso- och sjukvårdssammanhang. Dessutom har man haft betydligt sämre tillgång till sjukvård, säger Håkan Linnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".