Öronmärkta pengar gick till underskott

Under många år har pengar öronmärkta till modersmålsstöd på förskolor i Biskopsgården använts för att täcka ett underskott i budgeten.

Politikerna anser modersmålsundervisning är en viktig sak och pengarna till undervisningen har till och med fyrdubblats de senaste två åren, men trots det är det få förskolor i Biskopsgården som satsar på modersmålstöd.

- Det finns ju en princip med alla pengarna, men kravet är ju att budgeten ska gå ihop, säger skolchefen i Biskopsgården, Hans Wettby. 

För 2008 och 2009 hade Biskopsgården fått strax under 4 miljoner kronor för modersmålsstöd på förskolor. Tidigare år hade man fått strax under miljonen. Pengarna fördelas på de 18 förskolor i stadsdelen och summan som varje förskola får beror på antalet barn som som har annat språk som modersmål. Trots att beloppet har fyrdubblats de senaste två åren så märks det ändå knappt i förskolorna.

Antalet barn i Biskopsgården som skulle behöva modermålsundervisning är stort.

- Vi har kanske inte de pengar som behövs för de utmaningar vi har i Biskopsgården, säger Hans Wettby.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".