supportrar avstängda

"Det är inte bara huliganer"

Efter bråk vid derbyt mellan IFK Göteborg och Örgryte den 9 augusti i år har fyra unga män fått tillträdesförbud till Allsvenskan och andra elitmatcher i Sverige under ett halvår.

Med den nya huliganlagen som trädde i kraft den 1 april kan nu polis och åklagare utfärda tillträdesförbud direkt på plats.

Ett 25-tal supportrar till de fyra göteborgslagen i allsvenskan har i nuläget tillträdesförbud.

Häcken har just nu ingen avstängd, Örgryte har en. Gais har enligt säkerhetsansvarige Annika Persson åtta till tio stycken. IFK Göteborg har 15 supportrar med tillträdesförbud.

– Det är inte bara huliganer utan det handlar om oförstånd. Man har inte förstått vad man gjort innan det varit försent, säger Tommie Elgeståhl är säkerhetsansvarig i IFK Göteborg.

Hur många av de 15 supportrar i IFK Göteborg som är avstängda skulle du beteckna ha jobbat med pyroteknik inne på arenan eller verkligen begått våldshandlingar utanför arenan?

– Det är ett par stycken som har utfört våld utanför arenan.

Hur skulle du säga att den här nya lagen fungerat?

– Inne på arenan tycker vi inte att det är några större problem. Men vad som händer utanför har klubbarna inte riktigt fått reda på. För den delen är det väldigt bra att vi fått den nya lagen, säger Tommie Elgeståhl.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".