Örgryte tackar nej till böteshjälp

Örgryte tar inte emot Expressens erbjudande att betala bötesbeloppet på 10 000 kronor för att det funnits en politisk banderoll på läktaren till stöd för Dawit Isaak.

Öis skriver på sin hemsida att man lämnat in en protest mot domen. Banderollen anser klubben vara helt harmlös och av humanitär karaktär.

Förutom att Öis tycker beslutet i sig är felaktigt, har det inte heller skötts på rätt sätt.

– Normalt sett får man alltid ett ärende skickat till sig där man har sju dagar på sig att yttra sig till disciplinnämnden vilket vi inte givits möjlighet till. Vi fick endast ett beslut, jag kontaktade fotbollsförbundet och fick svar att vi inte fått något ärende innan, så vi hade inte kunnat yttra oss. Vi bestämde oss att direkt överklaga till besvärsnämnden, förklarar Ulrica Rosén, verksamhetschef i Öis.

Svenska fotbollförbundet tyckte banderollen var en otillåten politisk yttring. Men Leif Pagrotsky (S) kräver att fotbollförbundets beslutet om böter dras tillbaka.

– Jag är upprörd över att Öis inte får visa sådan allmänmänsklig sympatiyttring på sina hemmamatcher. Det här är inte politik utan en person som står Öis nära, vars bror har spelat i föreningen och vars barn går på matcherna. Jag kan inte se att det är politik att man välkomnar honom hem eller att man engagerar sig för att han inte längre ska sitta i fängelse utan rättegång.

Så du vill att man ska samla in pengar?

– Jag skulle gärna vilja vara med i en sådan insamling. Jag vill att man ska fortsätta ha en sympatiyttring på Öis hemmamatcher.

Gör du detta som som Öisare eller som Socialdemokraternas talesman i idrottsfrågor i riksdagen?

– Jag tror inte att det spelar någon roll. Jag kan inte se att det råder någon konflikt där. Jag pratar med alla hattar jag har.

Staffan Anderberg, vice ordförande i Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd hänvisar till internationella bestämmelser mot politiska budskap som tillämpas både vid olympiska spel eller världsmästerskap.

– Andra former av politiska budskap är förbjudna. Till exempel politiska anföranden och manifestationer liksom liknande aktiviteter oavsett framställningsform. Det är en bra kampanj tycker jag men den hör inte hemma på planen.

Örgryte kommer att gå vidare med beslutet då man anser att nämnden bedömt fel.

– Det tycker jag är bra att de gör. Ju fler som tänker kring det här desto bättre är det, säger Staffan Anderberg.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Janne Andersson

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".