Så här skriver Öis på sin hemsida

"I dagarna fick vi ett besked från SvFF:s disciplinnämnd med ett beslut om att bötfälla oss på 10.000 kr för just den banderollen med hänvisning till kapitel 3, paragraf 17, bilaga 1, i elitfotbollsmanualen, om anstötliga texter och symboler. Matchdelegaten hade anmält den till SvFF som i sin tur handlat med parollen att den har ett politiskt budskap och det är förbjudet på Allsvenska arenor. Lagtexten man hänvisar till lyder följande:

3 Kapitlet, § 17, Bilaga 1

Utgångspunkten är att alla handlingar och uttrycksmedel som strider mot svensk lag med självklarhet också är otillåtna i samband med våra evenemang. Utöver detta åligger det varje förening att motverka andra former av handlingar och uttrycksmedel som kan kränka eller skada person eller förening. Det är alltså respektive förening som fortlöpande ska pröva och avgöra vilka texter och symboler som skall tillåtas. Nedan följer riktlinjer för detta arbete.

Föreningen ska ansvara för att deras supportrar håller den svenska flaggan fri från kränkande eller anstötliga texter eller symboler. Föreningen ska, genom omedelbara åtgärder, markera sitt avståndstagande från symboler och attribut, namn och texter samt annat som förknippas med inte önskvärda grupperingar, t.ex. så kallade firmagrupperingar.

Föreningen ska, genom omedelbara åtgärder, markera sitt avståndstagande från symboler och attribut samt destruktiva texter och namn som kan kränka eller skada person eller förening. Exempel på sådant är könsord, vissa former av dödskallar och främlingsfientliga texter eller budskap samt texter och budskap med hat och avsky mot person, förening eller supporterklubb.

Föreningarna ska, genom omedelbara åtgärder, markera sitt avståndstagande från främlingsfientliga eller kränkande ramsor samt från annat otillbörligt beteende.


Utifrån det har vi agerat med att lämna in en protest mot domen och vi anser att texten på banderollen är av humanitär karaktär och helt harmlös."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".