Doulor tolkar åt gravida kvinnor. Fotograf: Hasse Holmberg/Scanpix

Doulor ger stöd åt gravida

Ett projekt i Göteborg som riktar sig till gravida kvinnor som inte talar svenska, har varit mycket framgångsrikt. Nu har politikerna beslutat att finansiera projektet även nästa år.

Det hela går ut på att så kallade doulor, det vill säga en kvinna som ger stöd åt en gravid kvinna, är med under förlossningen och tolkar vad som sägs i förlossningsrummet.

– Min roll är att stödja kvinnan och ge henne det språkstöd hon behöver och om hon är ensamstående kan hon till exempel få hålla handen. Vi talar om för kvinnan vilka ställningar som är bra och stöttar henne tills barnet kommer ut, säger Nafisa Dami som är doula och har hjälpt till med att tolka på somaliska.

En doula är med och stöttar innan, under och efter förlossningen. I projektet Doula och kulturtolk har doulorna ännu en viktig uppgift, nämligen att översätta vad barnmorskorna säger.

Runt 40 kvinnor har fått hjälp i år - och politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden för Nordöstra Göteborg har beslutat att projektet får fortsätta även 2010. Håkan Linnarsson är socialdemokratisk ordförande i nämnden.

– Vi får väldigt mycket valuta för pengarna. En tidig insats, som ju detta verkligen är, lönar sig för samhället för många år framöver.

Men om nu detta varit så framgångsrikt, finns det inga planer på att permanenta projektet?

– Det har ju varit en provverksamhet och får nu ytterligare pengar för nästa år, men sedan väntar vi på den formella utvärderingen som äger rum under våren. Men detta är ju ett arbetssätt som jag ser kommer att vara framgångsrikt i många liknande områden runt om i hela landet.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".