Aftonstjärnan

Teater tillgänglig för fler

Nu har också människor med rörelsehinder möjlighet att besöka Teater Aftonstjärnan på Lindholmen i Göteborg. Det gamla huset från början av 1900-talet har byggts om för att öka tillgängligheten, vilken länge har varit ett problem för teaterföreningen.

Genom att glasa in en del av innergården har man fått plats med både hiss, handikapptoalett och en ny loge för skådespelare.

– Jag tror att det blir en nystart för teatern. Jag tror att man får nya fräscha tankar, säger Bertil Norlander, teaterchef på Aftonstjärnan.

Problemet för den anrika teaterbyggnaden, som förresten också är Göteborgs äldsta biograf, är att själva huset från 1902 är K-märkt. Det har alltså varit både svårt och dyrt att bygga om för att fler ska ha tillgång till lokalerna.

Men efter att föreningen hittat uppgifter om att det planerades en inglasad innergård redan när huset byggdes så blev det betydligt lättare. Men det kostade pengar.

– Fyra-fem miljoner kronor ungefär. Det är en fattig förening. Kommunen har bidragit med en del och även Boverket. Sedan har vi lånat en del pengar och arbetat mycket själva. Vi har jobbat sju dagar i veckan de senaste månaderna, säger

På vilket sätt liknar den här inglasningen den som var planerad för hundra år sedan?

– Den liknar inte i detalj. Men det är rundade bågar som det var på den ursprungliga.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".