Gen som orsakar cancer upptäckt

Forskare vid Sahlgrenska akademin har hittat en cancergen som tycks förekomma vid samtliga fall av en tumörtyp som kan drabba olika körtlar i kroppen.

Genen finns i allt från bröst- till spottkörtlar. Den nya upptäckten ger möjlighet till säkrare diagnoser och bättre behandling av dessa ovanliga men svåra cancerformerna, enligt Göran Stenman, professor vid Sahlgrenska akademin.

– Det är tumörer som förekommer hos relativt unga individer, vid en medelålder av runt 40 år, och problemet är att det är elakartade tumörer med väldigt hög dödlighet, säger en av artikelförfattarna  och professorn Göran Stenman som leder forskargruppen vid Lundberglaboratoriet för cancerforskning vid Sahlgrenska akademin.

Han menar att den nya upptäckten ger möjlighet  till säkrare diagnoser och bättre behandling av de här ganska ovanliga, men mycket otrevliga cancerformerna.

Enligt Göran Stenman lever de flesta patienterna efter fem år, men 10-15 år efter diagnos lever kanske en femtedel.

För redan 20 år sedan såg hans forskargrupp en kromosomförändring som verkade hänga ihop med körteltumörerna. Inte en medfödd förändring utan en som sker under livets gång - en genbit från kromosom 6 slår sig ihop med en från kromosom 9.

– Men vid det tillfället hade vi varken materiel eller tekniker för att fiska ut den här nya cancergenen, berättar Göran Stenman.

I den studie som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS) idag har forskarna undersökt 15 tumörer och funnit genförändringen i alla. Sedan det arbetet gjordes har de analyserat ytterligare ungefär 75 tumörer och resultatet står sig enligt Göran Stenman. Genförändringen finns i nästan samtliga tumörer.

Nu när man kunnat se den sammanslagna genen hos tumörerna kan man ställa diagnos med ett enkelt gentest och Göran Stenman hoppas på nya behandlingar. Antingen genom att man stänger av genen eller att man går in och stör i signalvägar som den påverkar:

– Vi har påbörjat försök med att identifiera den typ av molekyler och hämmare som skulle kunna tänkas samverka med olika signalvägar som är aktiverade av den här nya cancergenen.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".