Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädsla för lakan utan blod

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 10.40

Det finns unga flickor och kvinnor i Sverige som lever i rädsla för sina liv, om deras föräldrar eller blivande makar skulle få reda på att de inte är oskulder.

Sara, som bor någonstans i västsverige, är en av dem. Hon är tonåring och ska giftas bort, men bär på hemligheten att hon inte längre än oskuld och nu är hon rädd att hennes hemlighet ska bli känd.

– Jag är väldigt rädd att någon annan i familjen ska få reda på det. De kan göra vad som helst, säger Sara.

Saras familj och blivande make kräver att hon ska vara oskuld på bröllopsnatten. Det ska vara blod på lakanen säger hon.

– Vad jag vet har det blödigt första kvällen för alla kvinnor som har gift sig och haft sex med mannen. Därför är det viktigt för mig, säger hon.

Men Sara är inte oskuld och nu är hon livrädd att det ska märkas. Och hon är långt ifrån ensam. Det bekräftar man på den expertgrupp på hedersrelaterat våld som finns hos Länsstyrelsen i Västra Götaland - flickor som på grund av att de förlorat oskulden innan giftermål är rädda för sina liv eller att föras bort till hemländerna och där hoten i vissa fall även förverkligats.

– Om mina föräldrar tar mig till hemlandet igen kan jag inte leva på det sätt jag är van vid nu. Jag kanske tvingas att gifta mig med någon som är betydligt äldre.

Sara har sökt hjälp hos flera ungdomsmottagningar, men där har man gett henne rådet att berätta sanningen för sina föräldrar, men det vågar hon inte säger hon.

– Det vågar jag inte. Så fort jag berättar sanningen så vet jag vad som ska hända. Dagen efter ska jag åka till hemlandet. Det blir kaos.

Som sista utväg letar nu Sara efter en läkare som göra en så kallad rekonstruktion av mödomshinnan. En ofta hårt kritiserad operation där läkaren sätter ett par stygn som sen kan göra att det blöder vid samlag. En operation kostar från 15 000 kronor enligt en privat plastikkirurgiklinik.

– Det är rätt stressigt att jag måste operera mig så fort som möjligt, säger Sara.

Att inte vara oskuld trots att föräldrarna kräver det kan innebära en livsfara för många unga tjejer i Sverige. Åsa Svensson, kurator och samordnare är med i Länsstyrelsens expertgrupp för hedersrelaterat våld och säger att hon varje vecka träffar flera unga tjejer som är rädda för att släkten ska få veta att de inte är oskulder.

– Man ska ta det jätteallvarligt. Vi har frågeformulär där man ställer frågor för att ta reda på hur hotbilden ser ut, säger hon.

Hon har flera gånger upplevt hur illa det kan gå om den mörka hemligheten kommer till släktens kännedom.

– En flicka var hos en sjuksköterska och var helt blåslagen. Hennes bröder hade givit henne en kniv och bett henne ta livet av sig. Den flickan tog socialtjänsten hand om direkt.

På ungdomsmottagningen ger man flickorna kontaktuppgifter till tillexmpel socialtjänsten, om det skulle bli en akut hotbild. Dessutom försöker man informera tjejerna om myten kring mödomshinnan och andra missuppfattningar som finns kring första samlaget för att de ska kunna känna sig säkra på att deras hemlighet inte kommer att kunna upptäckas.

– Det är ju så att flickorna behöver information om hur kroppen fungerar. Det är inte så lätt att förstå att det inte finns någon mödomshinna om man blivit uppfostrad att det finns en sådan som ska spräckas.

* Sara är ett fingerat namn.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".