Sverige hamnar nära botten när det gäller hivvård. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Sverige dåligt på hivvård

Sverige tillhör Europas sämsta länder vad gäller hivvård. Sverige placerar sig som nummer 24 av 29. Anledningen är att papperslösa personer tvingas söka vård hos frivilliga doktorer och sköterskor.

Mätningar på 28 olika faktorer vid hivvård gjordes av analysföretaget Health Consumer Powerhouse. 

Sverige hamnar nära botten på en ny lista som rankar europeiska länders hivvård. Skälet är bland annat bristande vård av papperslösa.

Sverige hamnar på plats 24 av 29 i jämförelsen Euro HIV Index, framtaget av analysföretaget Health Consumer Powerhouse (HCP). 28 olika faktorer i 29 europeiska länder har undersökts.

Högst betyg för sin vård och sina stödinsatser för hivsmittade och aidssjuka får Luxemburg, Malta och Schweiz. Att Sverige får ett lågt betyg beror bland annat bristen på vård till papperslösa flyktingar.

– Papperslösa personer i Sverige är hänvisade att söka vård som ges av frivilliga doktorer och sköterskor. Det slår på det här indexet, säger Arne Björnberg, utvecklingschef på HCP.

Betyget dras också ner av att hivsmittade i Sverige kan åtalas för att ha överfört smitta. Den europeiska expertgrupp som tagit fram indexet anser att åtal diskriminerar de hivsmittade, samtidigt som det inte finns några tecken på att det skulle minska risken för spridning, enligt Björnberg.

Många länder saknar exakta siffror på antal bärare av hiv. Klart är dock att hiv blir allt vanligare i Europa och att det ökade med omkring 8 procent mellan 2006 och 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".