Emma började sin protest i måndags morse. Foto: Lasse Edfast/SR.

Hemlösa tjejer tältar i protest

Två hemlösa tjejer har sedan i måndags morse tältat på torget i Lerum för att göra kommunen uppmärksam på deras boendesituation.

Det är en 18-årig tjej och en 19-årig tjej som också har en tvåårig son. Efter två kalla nätter på torget blev det för mycket tjejerna. Men 19-åringens vän är kvar på torget för att packa ihop tält och sovsäckar.

– Det är hemskt att se henne. Hon har gjort allt som krävs för att få pengar och lägenhet från Socialtjänsten. Men det händer inget, säger vännen.

19-åringen har blivit erbjuden bostad av kommunen. Men hon vill inte bo på en kvinnojour eftersom att hon menar att det finns kvinnor som faktiskt blivit hotade som behöver platsen där. Hon vill inte gå omkring mellan vandrarhem med sin tvåårige son. 18-åringen ska enligt socialchef Anette Johannesson hem till sina föräldrar, trots att hon själv säger att det är omöjligt.

– Min bedömning är att hon kan bo hos sina föräldrar.

Vad grundar du den bedömningen i?

– Det vill jag inte svara på.

Hon säger att bostadssituationen i Lerum är en politisk fråga, men att det helt klart saknas bostäder.

– Vi ser ju att det finns grupper som har svårt att få bostäder. Vi försöker hjälpa personer i Lerum. Det är ingen som behöver vara utan tak över huvudet i Lerum, säger socialchef Anette Johannesson.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".