Färdtjänsten hotas av prishöjning

Hotande prishöjningar inom Göteborgs färdtjänst får nu kommunledningen att reagera. Enkelresorna kan bli 10-15 kronor dyrare sedan färdtjänsten drabbats av ekonomiska problem. Enligt socialdemokraten Owe Nilsson är det något som kommunledningen inte kan acceptera.

– Vi har tagit ett beslut att vi ganska snart tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska återkomma med hur vi ska hantera den ekonomiska situationen i färdtjänstnämnden.

Det som har gett färdtjänstnämnden budgetproblem är det så kallade Kolla-projektet, som ska få de med färdtjänst att åka mer med vanlig kollektivtrafik.

Det kostar pengar. Hållplatser, gångvägar och fordon måste anpassas, informationen måste bli bättre och det behövs ledsagning och förarutbildning.

Kostnaderna har kommit i klump för färdtjänsten och nu tänker kommunledningen hitta en lösning på det.

Om inget görs blir en enkelresa 10-15 kronor dyrare för dem som har färdtjänst, var beskedet inför kommunstyrelsens sammanträde idag.

– Det låter väldigt mycket. Vi ska se till att situationen blir hanterbar i framtiden också, säger Owe Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".