Öde torg ska bli populärt igen.

Uteservering på Gustaf Adolfs torg

Nu ska Gustaf Adolfs torg i Göteborg få ett lyft. Politikerna är överens om att torget ska utvecklas till en mötesplats för göteborgare och besökare.

Socialdemokraten Owe Nilsson i Göteborgs kommunledning vill se restauranger och planteringar på torget.

– Gustaf Adolfs torg idag är inte ett glädjens torg, utan det ser ganska bedrövligt ut många gånger, både vinter och sommar. Jag ser framför mig ett torg fullt av liv, med människor, uteservering och restauranger.

Torghandel och annat har gjort Gustaf Adolfs torg till en naturlig mötesplats för göteborgare genom seklerna.

Idag är det ofta ganska öde men skulle kunna leva upp precis som Kungsportsplatsen och Järntorget gjort, menar folkpartisten Kerstin Ekman i en motion. Som har fått med sig hela kommunstyrelsen.

När Rådhusets framtida användning diskuteras ska restaurang- och cafétankar finnas med, likaså när Stadshuset snart byggs om. Då kan också uteserveringar bli verklighet och förhoppningar finns om ett betydligt grönare torg än idag.

Kommunledningen är inte ute efter att ta bort torgets roll idag som träffpunkt vid demonstrationer och manifestationer - ibland med udden riktad mot politiker inne på Börsen.

– Nej, naturligtvis inte. Torget kommer även i framtiden att fylla den funktionen, men samtidigt kan torget fylla en annan funktion för göteborgarna.

Det ena utesluter inte det andra?

– Nej, just det, säger Owe Nilsson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".