Lungcancersjuka Marina Oschlag har jobbat som timanställd och får därför en sjukpenning som om hon varit arbetslös. Foto: Anna Brodin
Cancersjuka Marina anses arbetslös

Lägre ersättning som timanställd

När Marina Oschlag drabbades av lungcancer trodde hon att hon skulle få en sjukpenning som baserades på hennes inkomst. Men Försäkringskassan räknar henne som arbetslös eftersom hon var timanställd.

Trots att Marina tjänade 320 000 kronor förra året, får hon lägre ersättning eftersom hon inte var fast anställd.

– Jag tog kontakt med dem i juni för det kom aldrig någon sjukpenning, så jag ville veta hur man räknade och när den skulle komma. Då fick jag svar på telefon av handläggaren som sa att jag var arbetslös. Att man inte tänkte tillgodoräkna mig mina inkomster.

Marina Oschlag har ofta jobbat mer än heltid, som timanställd inom vård och omsorg. Men i april fick hon lungcancer och blev sjukskriven.

Enligt beskedet från Försäkringskassan räknas hon som arbetslös eftersom hon varit timanställd. Därför får hon en lägre ersättning än om beslutet hade baserats på vad hon tjänat, närmare bestämt 486 kronor om dagen.

– Hon bara sa att vi ser dig som arbetslös, vi utgår från det. Då blev jag fullkomligt vansinnig och skrev ett överklagande och skickade iväg det samma dag.

Vad har hänt sedan dess?

– Ingenting. Jag har ringt så gott som varje vecka och frågat vad som händer och när jag får besked, men jag får inga svar.

Enligt Försäkringskassan ändras vart tionde ärende om sjukpenning efter omprövning, så för Marina Oschlag är det bara att vänta och hoppas på det bästa.

– Hela försommaren sa de att de behandlade ärenden från februari och i september fick jag till svar att de behandlade ärenden från mars, vilket innebär sex månaders väntetid i stället för målet på sex veckor. De säger att du får vänta på din tur.

Fotnot: Marina fick sent igår eftermiddag ett besked från Försäkringskassan, där de håller fast vid sitt första beslut.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".