Enklare teknik och lättare dörrar efterfrågas.

Viktigast att kunna bo hemma

Pensionärer vill inte gärna flytta till äldreboenden, trots behov av hemstjänst. I tre olika undersökningar har organisationen "Senior Göteborg" tagit reda på vad man måste ta hänsyn till i framtidens bostäder för äldre.

I tre olika undersökningar har organisationen "Senior Göteborg" tagit reda på vad man måste ta hänsyn till i framtidens bostäder för äldre. Dessutom vill man ha teknik som är lätt att handskas med och entrédörrar som inte är för tunga.

Det allra viktigaste är att inte tvingas flytta. Det säger Marianne Hermansson som är ansvarig för boendefrågor på Senior Göteborg.

 – Äldre vill kunna bo kvar. Man kan titta på dem vi frågade som hade hemtjänst. 7 av 10 kunde inte tänka sig att flytta. Även när man hade bekymmer och behövde hjälp från hemtjänsten ville man bo kvar, säger Marianne Hermansson. 

I de tre undersökningarna har det kommunala utvecklingscentret Senior Göteborg riktat sig både till yngre och äldre. Dels har man gjort enkäter tillsammans med SOM-institutet på Göteborgs Universitet, dels har man djupintervjuat vissa grupper, bland annat äldre människor med invandrarbakgrund. Marianne Hermansson tror att resultaten kommer att påverka hur man väljer att bygga i framtiden. 

– Att klara sig själv tror jag är den linje som kommunen och fastighetsägarna kommer att gå på. Vi kommer att ha fler olika boendeformer. Jag tror att vi kommer att ha kvalitéer som handlar om teknik. Att äldre kan boka sin tvättid själv. De små saker som man kan fortsätta att göra ända fram till att man är riktigt riktigt skruplig, det tror jag är viktigt, säger Marianne Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".