Fiskartätt i sommar? Foto: Jonas Lodin / Scanpix

Chans till fiskelycka i kanalen

Det ska bli lättare att fiska i centrala Göteborg. Vallgraven och kanalerna ska bli mer tillgängliga för fiskare, har kommunstyrelsen beslutat.

Förslag kommer från kristdemokraten Carina Liljesand.

– Det ska vara inbjudande för våra fritidfiskare. Det ser slitet ut idag, men det finns ramper för av- och påstigning för båtar. Där kan man utveckla så man kan stå tryggt och säkert och fiska, säger kommunalrådet Carina Liljesand (KD).

Tillgängligheten till kajer och fiskeplatser i centrala Göteborg är ganska god, har kommunens instanser kommit fram till. Men det kan bli bättre - till exempel i samarbete med Sportfiskarna - och en enig kommunledning hoppas även på fiskemöjligheter längs den nya södra älvstrand som planeras.

Men kajförbättringar får ske försiktigt så att inte tungmetaller och andra miljögifter i bottnarna frigörs, till exempel vid muddring.

Av samma skäl ska man heller inte äta för mycket av den fisk som finns i Vallgraven och kanalerna, även om vattnet i Göta älv som den kommer från har blivit bättre. I Vallgravsmetet till våren ska fångsten för säkerhets skull analyseras.

Större utplanteringar av fisk kommer det inte heller att bli på grund av risken för spridning av parasiter.

Men oaktat invändningarna kan fiske i city snart bli en vanligare syn i Göteborg:

– Jag tror att bara möjligheterna att sitta vid Feskekörka, dingla med benen och bara fiska, det är det viktigaste, säger kommunalrådet Carina Liljesand (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".