OG-ledare häktad för mordförsök

Ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, OG, har begärts häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ligga bakom försök att spränga två män till döds i Stockholm i våras.

Mannen befinner sig i Turkiet där han fortfarande är medborgare och kommer därför inte att lämnas ut till Sverige. Men Turkiet är enligt Dagens Nyheter beredd att ställa upp med en rättegång på turkisk mark.

De två bombdåden på Södermalm i Stockholm och i Stavsnäs på Värmdö genomfördes enligt åklagaren av två unga medlemmar i Original Gangsters, OG. De sitter nu häktade.

Men åklagaren tror inte att de placerat ut sprängladdningarna på eget bevåg.

-Det förefaller tydligt för mig att de handlat på uppdrag utifrån, säger chefsåklagare Tora Holst, som på torsdagseftermiddagen begärde ledaren häktad misstänkt för mordförsök och anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Den första bomben, på Söder i maj, ska enligt tidningen ha varit avsedd för en före detta krogägare som OG åtagit sig att driva in en skuld från.

Den andra, i Stavsnäs i juni, ska ha varit riktad mot en dataspecialist som skulle straffas för att han hackat sajter på internet som var kopplade till OG.

Ingen av bomberna skadade någon människa.

Målen planeras att samordnas med ett rättsfall från Bohuslän där flera personer från OG åtalats för grov utpressning efter att ha trängt sig in i en 32-årig mans hem och där slagit och hotat honom och hans familj, skriver Borås Tidning.

Gängledaren ska då funnits med på telefon. Enligt Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg orkestrerade han det hela och hotade med våld. Bakgrunden till utpressningen var drogaffärer.

Gängledaren har inte varit i Sverige sedan hösten 2006 då han efterlystes för ett brandattentat i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".