Når 93 procent inom 10 minuter. Foto: Erik Abel / Scanpix
trots hård kritik om förseningar

Ambulansen når uppsatta mål

9 av tio ambukanser kommer fram i tid. Det konstateras i en rapport som gjorts vid Sahlgrenska sjukhuset efter all kritik om försenade ambulanser.

– Vi har en väldigt hög ambitionsnivå i SU, vi ska nå 93 procent av patienterna inom 10 minuter från det att vi får larmet. Den siffran håller vi. Sedan finns det belastningstoppar då det är svårt att nå alla patienter inom 10 minuter men det ingår i avtalet. Därför har vi satt nivån till 93 procent, säger Mats Kihlgren, ansvarig för ambulansverksamheten.

Räcker det med 93 procent inom 10 minuter?

– I en stad med 650 000 invånare är det nästan hopplöst att planera de belastningstoppar som kan komma när som helst under dygnet, säger Kihlgren

Kerstin Brunnström, socialdemokratisk ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger i en kommentar till Västekot att i år har bland annat tio nya miljoner kronor tillförts ambulansverksamheten. Dessutom har ett nytt avtal slutits med SOS alarm som ska förbättra säkerheten vid utlarmningar. Innan nya beslut tas måste vi måste se hur det här faller ut, säger Brunnström.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".