Forskare om havets räddning

I en ny bok presenteras det globala fisket ur ett hållbarhetsperspektiv. U-länderna är den stora utmaningen, menar en av författarna.

Håkan Eggert, miljö- och resursekonom på Göteborgs universitet, har skrivit en av texterna i boken. Han menar att det är i u-länderna man kan göra mest förbättring.

– De största utmaningarna finns i Afrika. Där har man möjlighet att förbättra situationen för många fattiga. Även ur ett näringsperspektiv, säger Håkan Eggert.

Blå boken, eller Fishers, sustainability and development som den egentligen heter, är skriven på engelska och är tänkt att nå ut till en internationell läsarkrets. Den finns att ladda ner gratis från Kungliga skogs- och lantbruksakademien. Mikael Cullberg på Länsstyrelsen är redaktör och initiativtagare till boken.

– Den är tänkt att användas som kurslitteratur, eller för de som är intresserade. Men mest siktar vi oss på beslutsfattare, för att de ska få kunskapsunderlag. Boken är skriven av erkända forskare, som presenterar vad de kommit fram till.

Boken tar främst ett globalt perspektiv och de största utmaningarna ligger i u-länders utfiskning, säger miljö- och resursekonomen Håkan Eggert, men vi har problem längs den västsvenska kusten också och nu är handeln med fångstandelar en het diskussion.

– Jag tror det är bra om man kan köpa och sälja fångstandelar. Tyvärr behöver många sluta med fiske, i alla fall behöver vi få bort en del båtar för att få en bra förvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".