Vildsvinsolyckor blir allt vanligare. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Viltolyckor ökar

Olycksplatser dåligt utmärkta

I veckan genomför Nationella Viltolycksrådet en kampanj mot viltolyckorna som ökar. Och många bilförare är dåliga på att märka ut olycksplatserna, något som försvårar arbetet för eftersöksjägarna.

– Problemet är för oss att folk inte sätter upp lappar utan åker hem och säger att olyckan inträffade "där eller där" och det räcker inte för oss. Det måste vara exakt, säger Bengt Håkansson, eftersöksjägare i Marks kommun..

Med nästan tre månader kvar på året ser viltolyckorna ut att bli fler än under 2008.

1127 olyckor förra året kan jämföras med 964 hittills i år. De allra flesta olyckorna sker med rådjur, men älgolyckorna och olyckorna med vildsvin ser ut att öka i år.

Den växande vildsvinsstammen ses av trafikpolisen såväl som jägare som den största orsaken till att viltolyckorna blir fler.

– Vildsvinsolyckorna kommer att öka, när brunsten kommer igång under oktober och då är vildsvinen mer rörliga och det kommer att vara fler vildsvin på vägarna, säger Bengt Håkansson.

Agnes Henriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".