Polska byggnadsarbetare får mer pengar

Bemanningsföretag höjer lönen

Striden om de polska byggnadsarbetarna ska tjäna lika mycket som de svenska på bygget av partihallsförbindelsen i Göteborg är avslutad.

Bemanningsföretaget Adecco tvingas höja lönen för sina i huvudsak polska byggnadsarbetare.

Bakgrunden är att Arbetsdomstolen i somras slog fast att personal från bemanningsföretag i framtiden ska ha samma lön som andra anställda på svenska arbetsplatser.

– Det är en viktig principfråga. Vi ska inte ha nån lönedumpning eller nån möjlighet att spela ut olika företags personal mot varandra. Vi ska ha likvärdiga löner och villkor för likvärdiga arbeten, säger Conny Johansson på Byggnadsarbetarförbundet i Göteborg.

Han är den som drivit frågan om höjda löner för arbetarna på partihallsbygget.

Det är ett 60-tal polska byggnadsarbetare som nu kommer att tjäna lika mycket som entreprenören Skanskas personal gör. De ökade lönekostnaderna har gjort att Adecco börjat förhandla med Skansa om att få mer pengar för jobbet man gör på partihallsförbindelsen.

Bemanningsföretaget har redan tvingats betala ut 400 000 kronor retroaktivt till sina arbetare, men hur mycket pengar det här kommer att kosta totalt vill inte kontorschefen Niklas Evheden säga.

– Vi kommer ju ge rätt lön till alla som har jobbat med partihallsförbindelsen, men exakt vilka summor det handlar om vill jag inte gå in på.

Niklas Evheden säger också att Adecco inte har använt sig av polska arbetare för att de skulle vara billigare än svenska.

– Nej, det har ingen betydelse att killarna är polacker. Anledningen till att de har fått lägre lön är att det tidigare har varit okej enligt bemanningsavtalet och det gäller ju även för annan personal som inte är utländsk.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".