Gustaf Ramsten vaccinerade sig mot svininfluensan på måndagen. Foto: Jonas Franzén/SR.
Svininfluensan

Många sjuka av vaccinet

Med start i dag har Västra Götalands vårdcentraler börjat ta emot personer i riskgrupper som vill vaccineras mot svininfluensan.

Men många riskerar bli sjuka av vaccinet. Vaccinationen mot svininfluensan ger nämligen oftare biverkningar än vad vaccinet mot den vanliga säsongsinfluensan gör. Det har ställt till problem inom vården i Jönköping där man redan påbörjat vaccineringen.

Jag kände mig snurrig i huvudet och påverkad i hela kroppen, säger Lotta Lindström som är undersköterska i Jönköping.

I Jönköping, där man redan påbörjat vaccineringen, har flera vårdanställda som blivit vaccinerade mot svininfluesan blivit så sjuka att de fått stanna hemma från jobbet dagen efter.

När jag kom hem fick jag frossa och hade en temp på 38,5, säger Lotta Lindström.

Svårare biverkningar är däremot lika ovanliga som andra hos andra influensavaccin. Men lindrigare biverkningar, som till exempel huvudvärk och feber, är desto vanligare och kan stanna kvar i en dag eller två.

– Man har sett att fler än 1 på 10 fått ont på platsen av sticket och likaså fått feber, säger Per Follin som är smittskyddsläkare i Västra Götaland.

På smittskyddsenheten håller man fast vid att man hoppas på att så många som möjligt ska vaccinera sig. Att det skulle kunna leda till ökade sjukskrivningar, som skulle kunna ställa till problem i till exempel vården, tror Per Follin inte att det är någon större risk för.

– Det är större risk om man får en utbredd smittspridning av den nya influensan, säger han.

I dag började alltså vaccineringen här i Västra Götaland. Ett ommöblerat konferensrum på Kungshöjd i Göteborg får tjäna som vaccinlokal på vårdcentralen här uppe. Det är ganska glest med besökare, men en som kavlar upp ärmen och blottar axeln för sköterskan är Gustaf Ramsten.

Jag tror att de problemen man riskerar få om inte vaccinerar sig är ännu värre, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".