Utställning om kommunismen

Lillebror synar storebror

Kommunismens brott får inte glömmas bort. En 100 sidor tjock bok ska ut i skolorna, men redan igår öppnades utställningen "Lillebror ser dig" på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Det är myndigheten Forum för levande Historia som arrangerar utställningen om kommunistiska regimernas brott mot mänskligheten. Utställningen fokuserar på händelser i Kina, Kambodja och forna Sovjetunionen.

Lillebror ser dig är en vandringsutställning som visas på bibliotek runt om i landet.

Det är viktigt att brott som begicks i kommunismens namn inte glöms bort, säger projektledaren Erika Aronowitsch.

– De två största brotten under 1900-talet är ju Förintelsen och de brott som skedde mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Vi talar om kanske 100-150 miljoner mördade människor, döda människor under kommunismen i alla de här länderna.

– Man har inte pratat så mycket om det här i Sverige tidigare men i ett demokratiskt samhälle måste man lära sig av sin historia. Det här är vår historia också.

Erika Aronowitsch har tittat i de fem största historieböckerna på gymnasienivå och endast funnit 3-4 rader om kommunismens brott när man beskriver landet . Men då skriver man inte att det är brott mot mänskligheten. 

Stefan Adamenko var som barn nära att svälta ihjäl i samband med Stalins tvångs-kollektiviserangar av jordbruket i Ukraina.

Han tackade ja att medverka i utställningen.

För honom är det viktigt att sprida kunskap om brott som begicks av kommunister i hans forna hemland.

-- Denna förskräckliga tid under Stalintiden i Sovjetunionen får inte glömmas. Miljontals människor dog av svält, terror och förvisningar till Sibirien.

Bönderna skulle lämna ifrån sig allt vad de ägde och hade. De som protesterade blev folkets fiender och skickades till Sibirien. Det vill jag att svenska folket ska veta och inte glömma, säger Stefan Adamenko som överlevde svältkatastrofen i Ukraina mellan 1929 och 1932.

Utställningen "Lillebror ser dig" pågår till den 16 november.

Maria Wendehög
maria.Wendehog@sr.se´

"Lillebror ser dig"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".