Stor ökning av resistenta bakterier

Allt fler svenskar smittas av de resistenta, och potentiellt dödliga, tarmbakterierna ESBL-bakterier. Det senaste året har bakterierna dödat åtminstone sex spädbarn i Sverige.

I Västra Götaland har 556 fall upptäckts hittills i år, en dubblering jämfört med siffror från 2007. Biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, Peter Ulleryd är oroad.

– Jag är förvånad över att ökningen har skett så snabbt under två år, det hade jag inte väntat mig. Så tyvärr tror jag att vi bara är i början här

ESBL-bildande bakterier hittas i tarmen, men det är när bakterierna tar sig till urinvägar eller blodet som det blir allvarligt. Andelen allvarligt sjuka patienter, där bakterien nått blodet, har nästan fördubblats till runt 20 fall per år och där får man sätta in oprövad antibiotika som kan ha fler biverkningar säger Peter Ulleryd.

– Och då är det riktigt allvarligt eftersom när någon är allvarligt sjuk i en bakteriell infektion så måste man ha rätt behandling snabbt.

Och i vissa fall har en helt vanlig urinvägsinfektion lett till sjukhusvistelse på grund av resistenta bakterier.

– Nu har vi fått lägga in en handfull patienter på sjukhus och gett antibiotika intravenöst i flera dagar för att behandla en vanlig okomplicerad urinvägsinfektion. Första gången jag hörde talas om det i Västra Götaland var för två år sedan, så det är ett nytt fenomen.

För att förhindra ökningen av resistenta bakterier krävs bland annat mindre antibiotikaanvändning och mer forskning på antibiotika, säger Peter Ulleryd. I nuläget kan det dröja upp mot 10 år innan nya antibiotika kan finnas tillgängligt.

ESBL-bildande bakterier är inte de enda resistenta bakterierna. Europeiska smittskyddsmyndigheten tror att 25 000 personer inom EU avlider varje år på grund av infektioner med bakterier med antibiotikaresistens.

– Det här är inte en kortsiktig och nyhetsmässig pandemi som kanske den nya influensan är, men EU anser den som den kanske allvarligaste utmaningen för hälso- och sjukvård i framtiden.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Stor ökning Västra Götaland

Fram till 13 oktober har 556 fall av ESBL-bildande bakterier hittats i Västra Götaland. Den största gruppen är barn mellan 0-4 år.

Under hela 2008 rapporterade 504 fall.

Under 2007 (från 1 Februari) rapporterades 321 fall i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".