Skickade patientuppgifter säkras

Känslig information om patienter riskerar att komma fel och hamna hos obehöriga eftersom den fortfarande ofta faxas när den ska mellan vårdinstanser i Västra Götaland.

Nu ska en ny webbtjänst införas så att uppgifterna istället skickas digitalt. Det nya digitala systemet ska vara infört vid årsskiftet.

När en patient vårdats på till exempel sjukhus och ska hem igen skickar sjukhuset ofta information om patienten till vårdinstansen i hans eller hennes hemkommun. Det är uppgifter om sjukdomen, patientens status och mediciner, känsliga uppgifter som inte får komma på avvägar. Men det händer att uppgifter gör just det, hamnar i fel händer, eftersom de på många håll, till exempel i Göteborg och södra Bohuslän, fortfarande faxas mellan de olika vårdgivarna.

Eva Claesson är projektledare för en ny webbtjänst som göra överföringen säkrare. Istället för att faxa ska uppgifterna skickas digitalt. Men även med det nya systemet finns risken att obehöriga kan ta del av känsliga uppgifter.

– Det styrs av patientdatalagen. När vi nu går in i olika system i datorn styrs det av behörigheter. Man ska ha en vårdrelation för att över huvud taget komma in i systemet och läsa om patienten, säger Eva Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".