Erkände brott med Bandidosledare

Ingen straffrabatt trots vittnande

Högsta domstolen fastställde idag ett treårigt fängelsestraff för den 24-åriga man som dömts för två sprängattentat i Göteborg. Domen kan få stor betydelse för beslut om straffrabatt för den som vittnat mot medbrottslingar.

Onsdagens dom i HD gäller två attentat mot bilar vid Vasaplatsen i september 2006. 24-åringen döms bland annat för medhjälp till mordförsök och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. En av mannens medbrottslingar har utpekats som ledare för det kriminella gänget Bandidos i Göteborg. Ledaren dömdes i hovrätten till sju års fängelse för bilsprängningarna. Domen mot ledaren överklagades inte.

24-åringen överklagade däremot hovrättens dom, som i hans fall var tre års fängelse. Han yrkade på att få ett lindrigare straff, eftersom han utsatt sig för stora risker genom att erkänna och berätta för polisen om mycket allvarlig brottslighet. 24-åringen anser att hans medverkan i utredningen lett till att han har anledning att frukta för sitt liv.

Högsta domstolen håller i princip med om detta, och skriver i domen bland annat att 24-åringen "under överskådlig tid kommer att leva under hot om allvarliga repressalier", vilket hindrar honom att leva ett normalt liv. Mannen lever isolerad, har tvingats flytta 14 gånger, och blir troligen tvungen att flytta utomlands med ny identitet.

HD anser dock att straffvärdet för de brott 24-åringen begått är sju års fängelse, och att man inte kan ge honom ett lägre straff än de tre år hovrätten utdömt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".