EU-stöd skapar 1000 utbildningsplatser

Tidigare Volvoanställda ges förtur

EU:s globaliseringsfond ger stöd för vidareutbildning till de som förlorat sina jobba inom fordonsindustrin. Tidigare anställda på Volvo Cars får förtur till platser på yrkesvux i Göteborg.

Omkring 1 500 personer som förlorat sina jobb inom fordonsindustrin ska få stöd från EU:s globaliseringsfond för att vidareutbilda sig.

EU-kommissionen har godkänt ett stöd på 9,8 miljoner euro, drygt 98 miljoner kronor. Det ska omvandlas till 1 000 nya platser i yrkesinriktad vuxenutbildning.

-En stor del av satsningen, 1 000 platser, går till yrkesvux i Göteborg. Regeringen kommer i morgon vid sitt sammanträde att ge Skolverket i uppdrag att påbörja upphandling av platserna som är reserverade för personer som har sin bakgrund inom Volvo Cars, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till TT.

Det bör räcka till att utbilda runt 1 500 personer eftersom inte alla läser på heltid, enligt Björklund. Resten av pengarna ska användas exempelvis för stöd till entreprenörskap samt arbetsmarknadsinsatser.

Göteborg är hårt drabbat av krisen inom fordonsindustrin och har redan tidigare fått extra högskole- och yrkesvuxplatser.

Innan pengarna kan betalas ut måste även EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar ge klartecken.

Globaliseringsfonden startades 2006 för att hjälpa människor som blir av med jobbet på grund av globaliseringen. Hittills har 33 ansökningar lämnats in, varav sju har kommit från fordonsindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".