Bangladesh ett av många länder där många drabbas av kolera. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Göteborgsforskare får Gatespengar

Chans få fram billigt koleravaccin

Två forskare vid Sahlgrenska akademin får 100 000 dollar i anslag från en forskningsfond bildad av Microsoftgrundaren Bill Gates.

Målet är att utveckla nya och billigare vaccin mot kolera.

– Det är givetvis glädjande. Det är uppenbart att man har uppskattat vårt förslag att göra ett nytt och billigare koleravaccin, säger vaccinforskare Jan Holmgren.

Vaccinprojektet är ett av 76 projekt som får stöd av Bill & Melinda Gates Foundation. En fond bildad för att stödja forskning som på nya sätt skahantera folkhälsoproblem i U-länder.

Första anslaget på 100 000 dollar kan komma utökas med stöd på ytterligare en miljon dollar för vidare forskning, om resultaten verkar lovande.

Magsjukdomen kolera är fortfarande en svårkontrollerad sjukdom, främst i tredje världen, och minst 150 000 personer dör varje år.

Ett fåtal vaccin finns framtagna, bland annat ett drickbart vaccin som utvecklats just på Sahlgrenska, men det är komplicerat att tillverka och kan förbättras.

– Det är ingen tvekan om att ett vaccin kan bidra till kontrollen av kolera men då är det viktigt att man får fram väldiga mångder billigt vaccin som gärna kan tillverkas lokalt av industrin i koleradrabbade områden, sägre Jan Holmgren.

– Det är i den andan som vi ser att den vaccinstam som vi nu arbetar med ska hjälpa att hålla kontroll på koleran i tredje världen, avslutar Jan Holmgren som tillsammans med sin kollega Michael Lebens vid Sahlgrenska akademin får forskningspengarna.

Nina Sjöman
nina.sjöman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".