Nu får hbt-personer gifta sig i kyrkan. Foto:Jonas Ekströmmer/Scanpix.

Ja till samkönade äktenskap

Svenska kyrkan säger ja till samkönade äktenskap. Det beslutet fattade kyrkomötet i Uppsala idag.

Sedan i maj år kan samkönade par gifta sig borgerligt i Sverige. Men i och med kyrkomötets beslut får de från och med den 1 november även gifta sig i kyrkan. 

Man röstade också för att behålla vigselrätten, vilken innebär att äktenskap som ingås i kyrkan är juridiskt giltiga.

– Vi är förstås glada att svenska kyrkan har tagit beslut om att kristna hbt-personer kan gifta sig i kyrkan. Sedan är det förstås beklagligt att kyrkan behåller rätten och inte kräver att alla präster ska viga samkönade par. Det är synd, jag tycker att ska man viga så ska man viga enligt svensk lag. Och viger man, då viger man samkönade såväl som icke samkönade par, säger Kaj Heino, RFSL Göteborg.

Han tror att de konservativa krafterna inom kyrkan, som har en stark ställning i Västsverige, kan ha stärkts av dagens beslut.

– När det gäller de mest konservativa tror jag att det kortsiktigt kommer att väcka ännu mer aggression. Mer på sikt får man ju hoppas att det leder till större tolerans.

Mary Österström är socialdemokrat och en av Göteborgs stifts ledamöter i kyrkomötet. Hon är nöjd med besluten som fattades i vigselfrågan.

– Jag tycker att det är ett rätt beslut. Det har mycket stöd ute i landet. Gud ser inte skillnad på kärlek.

Kyrkomötet, ungefär Svenska kyrkans riksdag, fattade med stor majoritet två beslut som gör att samkönade par nu får gifta sig kyrkligt.

Men alla präster har möjlighet att säga nej till vigsel av samkönade, och de som gör det kan få problem. Det tror den moderata ledamoten från Göteborg Staffan Holmgren, som själv är kritisk till besluten.

– Delar av den moderata gruppen är emot förslaget. Vi befarar att man kommer att utsättas för påtryckningar eller att det kan bli diskussioner när man ska tillsätta prästtjänster. Man utfrågas om man verkligen inte ställer upp på detta.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".