Fängelsedomar för barnporrbrott

De två män i Göteborgsområdet som haft barnporr på sina datorer fick idag skärpta straff i hovrätten.

I Göteborgs tingsrätt dömdes båda männen till skyddstillsyn. Men hovrätten anser inte att det är ett tillräckligt straff.

En 60-årig man döms nu till fängelse i åtta månader för grovt barnpornografibrott. Han hade 86 000 bilder och över 3 000 filmer i sin dator. Nästan 4 000 bilder och 148 filmer visar barn som utsätts för särskilt hänsynslös behandling, enligt hovrätten.

Mannen arbetade som lärare när han togs in för förhör vid en razzia i juni 2007, men blev uppsagd på grund av misstankarna om barnporrbrott.

En 53-årig man döms till fängelse i fyra månader. Han hade 40 000 bilder och nästan 1 200 filmer med barnporr i sin dator. 200 bilder och 48 filmer är särskilt hänsynslösa.

Trots detta ansåg tingsrätten inte att mannens brott var grovt. Men det gör hovrätten, med hänvisning till att bilderna uppenbart visar verkliga övergrepp, ibland på mycket små barn.

Åtta män runt om i landet togs till förhör vid polisens tillslag 2007. Av dessa har nu fyra dömts till fängelse och en till skyddstillsyn, medan tre män i Stockholm inte kunnat åtalas på grund av bristande bevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".