Teater om homosexuella män

Teaterregissören Suzanne Osten har aldrig tidigare regisserat något utanför Stockholm. Men imorgon är det dags för premiär på Stadsteatern i Göteborg. Pjäsen hon valt är skriven av spanjoren Federico Garcia Lorca, och pjäsen heter Publiken.

Den pjäs Suzanne Osten regisserar låg länge ospelad. Den upptäcktes först på 80-talet och gav då upphov till både analyser och avhandlingar.

Publiken, som skrevs av Lorca 1930 handlar om manlig homosexualitet, ett farligt ämne i dåtidens Spanien.

– Lorcas vänner hade varnat honom att inte spela pjäsen. Han blev skjuten och kallad djävla bög. Konkret handlar pjäsen om en teaterregissör som får besök av sitt förflutna. Han brottas med vad som är teaterns uppgift, spännande för mig med min ålder och mina erfarenheter, vad ska teatern syssla med?, säger Suzanne Osten.

När Lorca skrev Publiken hade han varit i New York och sett skyskrapor och lyssnat på jazzmusik. Han var full av bilder som ibland närmar sig det surrealistiska som sedan ska trollas fram på scenen.

-- Vi gör ju som vanligt en djupdykning i vad vi kan berätta om. Då är vi Göteborg på 2000-talet, inte bara ett instängt drama om män som älskar varann. Också en skakande diskussion för oss som måste försvara teatern idag, fördumning och förenkling. Ett hot mot en konstart som har så många möjligheter. Jag vill gärna uppfostra publiken. Det finns så många teaterspråk.

Att följa en repetition av Publiken är som att se alla teaterns magiska lådor öppnas. Suzanne Osten som fyllt 65 år tycker att just nu är det helt rätt tid för henne att sätta upp just den här pjäsen.

– Ja, man får tänka sig att jag varit väldigt länge vid teatern, bunden vid den konstformen. Den har varit mitt liv. Nu tar jag upp en pjäs som jag tycker mig förstå, som jag inte förstod när jag var 30. Det sägs att det är farligt att öppna en teater och visa magin och trollerilådan - det är en risk jag tar.

Mia Gerdin
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".