Reggaeartisten Sizzla spelar ikväll i Göteborg. Foto: Brad Barket/Scanpix.

Inga homofobiska texter av reggaeartisten Sizzla

Ikväll spelar den världskände reggaeartisten Sizzla i Göteborg. Och som flera andra artister i den här genren har Sizzla skrivit låtar med starkt homofobiska budskap, vilket väckt protester bland hbt-rörelsen.

Men 2007 skrev Sizzla under ett dokument där han tar avstånd från våld mot homosexuella, och därför menar nu konsertarrangörerna Livenation och PK Musik att det är helt okej att låta honom spela i Sverige.

– När Sizzla skrev under den här akten så utgår vi från att det är det han står för och då ser vi honom som en liveartist som folk vill se, säger Frida Riklund som är presstalesperson för Livenation.

I låten Pump Up sjunger Sizzla bland annat om att skjuta bögar, men - det var då, åtminstone officiellt. För när han för två år sedan tillsammans med artistkollegorna Beenie Man och Capleton skrev under den så kallade "reggae compassionate act" lovade han att inte längre uttala sig eller sjunga något homofobiskt.

Kaj Heino är ordförande för RFSL i Göteborg. Han har i princip inga invändningar mot att Sizzla får spela här, eftersom han skrivit under dokumentet. Men han säger sig ändå vara förvånad över arrangörens val:

– Om jag skulle vara musikarrangör och kände till hans historia så kanske jag inte skulle vara så villig att samarbeta med honom.

Och han tycker att man kunde ställa större krav på Sizzla att bevisa att han står för sitt avståndstagande mot homofobi.

– Jag menar, han har ju tagit politisk ställning via sina låttexter förut. Så om man då har skrivit under en akt där man säger att man respekterar alla människors lika värde så skulle man ju nästan kunna förvänta sig av en konstnär att han då skulle visa det också genom sitt konstnärskap.

Men Frida Riklund på Livenation tycker inte att Sizzla behöver bevisa mer än han gjort.

Kan du förstå folk som känner sig illa till mods av att han kommer hit och spelar?

– Jag kan förstå det på grund av hur han uttryckt sig tidigare, men jag tycker också att man bör försöka tänka att han faktiskt inte känner så längre, och att det han skrivit under på i akten är det han står för.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".