Ulla-Britt Wennerström, forskare och Ann Hanbert, projektkoordinator på Göteborgs stadskansli. Foto: Roger Blomqvist/SR.

Brottsoffer hittar inte rätt hjälp

För brottsoffer i Göteborg finns det många möjligheter till stöd - men det är ett stöd de ofta inte hittar. Det visar en pågående kartläggning som Göteborgs universitet gör på beställning av kommunen.

I en delrapport säger berörda myndigheter och organisationer att stödet till dem som utsätts för brott inte når fram.

För den som drabbas av ett brott är det inte lätt att veta vilken hjälp som finns att få. Man kanske inte ens vet vad man behöver för hjälp.

Inom kommunen vill man därför hitta ett sätt att få ut information till berörda om vart man kan vända sig. Det kan handla om skyddat boende, stödsamtal, hjälp med rättsprocessen, skadestånd, försäkringsfrågor och mycket annat.

253 personer - som representerar lika många verksamheter som på olika sätt kan komma i kontakt med brottsoffer i Göteborg - har fått svara på frågor i en för landet unik treårig kartläggning. Nu på sista året återstår att ta reda på vad brottsoffren själva tycker.

Sedan kommer förslag om hur brottsofferstödet i Göteborg ska förbättras, vilket också väntas påverka stödet i övriga landet.

En inte alltför vild gissning är att brottsoffer ska få kontaktpersoner som kan hjälpa till att slussa dem vidare till rätt instans.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".