Elever vill ha elevkårer

Sveriges elevråds centralorganisation vill skrota elevråden och istället bilda elevkårer på landets gymnasier.

Det här har diskuterats på en konferens i Skövde med 300 gymnasieelever från hela landet.

Gymnasieskolornas elevråd är idag en del av skolans struktur och elevråden är underordnade skolans och rektors beslut.

Målet att bilda elevkårer syftar till att skapa en självständig elevorganisation som medlemmarna styr över och som kan fatta egna beslut.

Tova Pettersson går tredje året på elprogrammet vid De la Gardiegymnasiet i Lidköping och hon tror att elevkårer kan göra skillnad.

– Det blir mycket roligare att gå till skolan. Jag är med i elevrådet just nu och det underlättar att ha en kår istället då vi jobbar på ett lite annorlunda sätt.

I ett elevråd är ju alla som går i skolan medlemmar.

– I en kår får du aktivt bli medlem. Det är lättare att driva aktiva medlemmars röster utåt. Vi är en ganska stor skola på 2 000 elever, säger Tova Pettersson.

Förändringen pågår just nu och man har kommit olika långt i olika kommuner.

– Vissa skolor har kommit väldigt långt redan, där man har en stor anslutningsgrad av elever på skolan och elever aktivt gått med och tagit ställning för att man vill vara med i elevkåren, säger organisationens ordförande Susanna Bollhem.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".